Pelikentän rakentaminen
Pelikenttä voidaan rakentaa monella eri tapaa. Esteinä voi käyttää Sup air esteitä tai perinteisiä kovasta materiaalista tehtyjä esteitä (lauta, vaneri, pelti, betoni yms.). Yleisesti ottaen pelaajalle joka ei ole pelannut kertaakaan tai pelannut vain muutaman kerran ei ole väliä mistä materiaalista kenttä on tehty, kunhan kentän esteiden paikkoja on vähän mietitty ja kenttä on pelillisesti hyvä. Toki ihmisissä on eroja ja erilaiset pelaajat tykkäävät erityyppisistä kentistä. Toiset pitävät enemmän kentästä missä voi vaania ja ryömiä ja toiset taas kentästä missä pääsee heti vastustajan kimppuun ja toiminta alkaa välittömästi pelin käynnistyttyä.
Jos pelialueellasi on tilaa, niin suosittelemme useamman eri tyyppisen pelikentän rakentamista. Pelaajat kokeilevat mielellään pelipäivän aikana useampia eri tyyppisiä kenttiä. Kentille kannattaa myös suunnitella teemat sekä luoda teemoista tarina. Kentät kannattaa myös nimetä teemojen mukaan. Esimerkiksi Sissos Arenalla on kaksi pelikenttää: kaupunkitaistelutyyppinen Petroskoi ja hyökkäys-puolustuspeliin paremmin sopiva Normandia-kenttä.
Jos haluat käyttää pelikentän rakentamiseen autonrenkaita, saat niitä todennäköisesti ilmaiseksi jostakin renkaita myyvästä liikkeestä. Käytettyjä trukkilavoja saa myös ilmaiseksi (vähän kolhiintuneita) tai pientä korvausta vastaan (ehjiä) trukkilavoja kierrättäviltä yrityksiltä. Monilla pelikentillä on myös käytöstä poistettuja autoja esteinä.
Heinäpaaleista on mahdollista rakentaa erittäin nopeasti pelikenttä. Heinäpaalit eivät kuitenkaan ole pelikäytössä kovin pitkäikäisiä ja korret naarmuttavat helposti maskien linssejä.
Pelikentän esteiden rakentaminen
Esteet voidaan rakentaa lähes mistä tahansa materiaalista, kunhan kentästä tulee turvallinen asiakkaille. Yleisiä rakennusmateriaaleja ovat muun muasssa lauta, kaatuneet tai kaadetut puut, vanerilevyt ja trukkilavat, kattopelti, autonrenkaat yms. Euroopassa ja muualla ulkomailla pelikenttien rakentamiseen on käytetty myös usein betonia. Betonisten esteiden rakentaminen on melko kallista, mutta toisaalta ne myös kestävät käyttöä. Puisten esteiden ongelmana on se, että niiden käyttöikä kovassa käytössä ei ole kuin muutamasta vuodesta korkeintaan viiteen vuoteen. Värikuulasta imeytyy puuhun nestettä mikä johtaa mätänemiseen ja kuulan fyysinen osuma kuluttaa pintaa.
Esteiden rakennusmateriaali tulee aina miettiä paikan ja käyttötarkoituksen mukaan. Jos tarkoitus on järjestää toimintaa kymmeniä vuosia, voivat betoniset esteet olla hyvä valinta. Jos taas toiminta on lyhytaikaista, laudasta rakennetut esteet ovat todennäköisesti parempi vaihtoehto.
Sissos Arena
Meillä Sissos Arenalla on käytössä noin kymmenen paksusta pressusta (pressua, jonka sisällä on vaahtomuovi, eristemateriaalia tms.) tehtyä estettä. Pressut on ripustettu puiden väliin köysillä. Pressut ovat melko painavia, mutta kuitenkin liikuteltavissa, jolloin kenttää voidaan muuttaa erilaiseksi näiden liikuteltavien esteiden avulla melko helposti. Mikäli pressu irroitetaan vain toisesta päästä ja käännetään toiseen asentoon, muuttuu pelikentän pelattavuus heti erilaiseksi.
– tähän joku kuva pressuesteistä.
Kentän muuttaminen ja huolto
Käytätpä sitten lautaa tai muuta materiaalia esteiden rakentamiseen tai valmiita esteitä, kuten autoja, niin varmista aina esteiden kunto ja turvallisuus. Pelikenttä tarvitsee varmasti huoltoa myös kesän aikana. Voi käydä niin että joku on käyttänyt pelialuettasi luvatta tai jotkut ovat käyneet sabotoimassa kenttääsi, jolloin se tarvitsee huoltoa ennen seuraavaa käyttöä. Tapahtumajärjestäjänä sinun vastuullasi on asiakkaiden turvallisuus, älä siis laiminlyö turvallisuustekijöitä!
Suomen talvi kuluttaa myös pelikenttää jonkin verran. Syksyllä on hyvä pitää talkoot ja huoltaa kenttä kuntoon talvea varten. Kun kenttä huolletaan syksyllä, mahdollisesti kesän aikana kovia kokeneet esteet kestävät talven lumikuormat ehjinä. Syksyn talkoista huolimatta keväällä ennen pelien alkamista kannattaa kentän kunto tarkistaa uudelleen ja rikkoutuneet esteet korjata.
Useimmilla pelikentillä on vakiopelaajia, jotka käyvät pelaamassa joko viikottain tai satunnaisemmin muutamia kertoja vuodessa. Jotta pelikenttä olisi myös palaaville asiakkaille mieluisa kannattaa pelikentälle rakentaa ainakin muutamia uusia esteitä joka vuosi tai vaihtaa vanhojen esteiden paikkaa hieman, jolloin pelikenttä on erilainen pelata.
Yksi hyvä ja melko helppo sekä nopea tapa muuttaa kenttää on rakentaa kentällä oleviin esteisiin luukkuja tai ovia mitkä on lukittavissa. Luukkuja ja/tai ovia voi tarpeen mukaan avata ja sulkea, jolloin pelikenttä muuttuu pelityyliltään ja ampumalinjoiltan erilaiseksi.
Paintball.fi sivulta löytyy neuvoja miten pelikenttää voi muuttaa pienellä työllä hieman erilaiseksi.
Linkki paintball.fi:n sivuille: 5 tapaa piristää kenttää.
Testiammuntapiste
Pelikentälle kannattaa rakentaa sisääntulon välittömään läheisyyteen testiammuntapiste. Testipisteellä pelaajat voivat testata aseiden toimivuutta ja pelipäivän jälkeen ampua ylijääneet kuulat pois. Testipisteelle kannattaa hankkia tai rakentaa joitakin ammuttavia kohteita, jotta pelaajista on mukava kokeilla aseiden toimivuutta ja tarkkuutta. Jos testipiste on mukava, niin pelaajat ampuvat sinne enemmän kuulia ja kuulakulutus kasvaa, jolloin myyntisi todennäköisesti kasvaa myös.
Esim. XXL myy edullista pyörivää taulua, mikä voisi toimia hyvin testipisteellä: www.xxl.fi/metsastys/metsastystarvikkeet/maalitaulut/phoxx-twister-pyoriva-maalitaulu/p/1093017_1_style
Paikallinen ammattikoulu tai vastaava voi myös tehdä taulut sinulle hyvinkin edullisesti. Huomioi että metallin pitää olla riittävän paksua, jotta se kestää käytössä, mutta riittävän ohutta, jotta taulut jaksavat liikkua osuman saatuaan.
Materiaali -sivulta voit ladata piirustukset single-taululle ja isommalle taululle.
Kerro meille ideoitasi
Onko sinulla hyviä ideoita mitä haluaisit jakaa myös muille paintballyrittäjille? Lähetä meille kuvia omasta kentästäsi tai hyviä ideoita kentän rakentamiseen: jesper@sissos.com.